CAP Pinetons
| |

Residència i més

Ens felicitem que -finalment-, el 14 de desembre de 2022, el Ple de l’Ajuntament de Ripollet aprovés el projecte bàsic i executiu d’obres de la residència i del centre de dia per a la gent gran que preveu 100 places de residència i 32 places de centre de dia.

Un dels nostres punts de debat sobre el que hauria de canviar i millorar Ripollet és revertir la infradotació d’equipaments públics per cobrir les necessitats de la població.

A Ripollet, segons les dades de l’IDESCAT (Institut d’Estadística de Catalunya) de l’any 2021, hi vivim 6.071 persones de 65 anys o més. Si considerem la informació que tendeix a dir que els majors de 85 anys, és la població amb major necessitat de cures i menor capacitat per viure en el seu domicili, a Ripollet hi trobem 850 persones, i en aquest cas l’escassetat d’equipaments per atendre les persones és fa més evident.

El nou equipament que s’ha de construir per a gent gran, en el supòsit que només hi pugi accedir la població empadronada en el nostre municipi, cobrirà la demanda del 14,47% de la població major de 85 anys o el 2,03% de la població de 65 anys o més.

Encara no és una realitat i ja anem tard, la llista d’espera és molt llarga. I les prediccions no són gaire bones. Les projeccions de l’IDESCAT per a l’any 2041 no hi ajuden. A Ripollet, hi viurem 44.336 persones i el 24,37% tindrà 65 anys o més, és a dir si el 2021 érem 6.071 persones el 2041 serem 10.804 persones.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana una taxa de cobertura de cinc places residencials en centres de cures de llarga durada per cada 100 persones de 65 anys o més.

Som conscients que com a casa no s’està enlloc, i que l’objectiu de tota persona és gaudir d’una vida independent molt llarga.

Cal preveure actuacions encaminades en la millora de l’espai públic i la mobilitat per a totes les persones que residim a Ripollet. La premissa és que els espais han de ser amables i inclusius per a les persones de qualsevol edat.

Cal deixar de banda la idea que Ripollet, amb una extensió de 4,39 km2, és un municipi petit on tothom és pot desplaçar a peu a tot arreu. Cada vegada serem més grans i viurem més anys, fet que ens ha ha de fer replantejar i planificar amb temps:

  • la mobilitat dintre del municipi. Preveure que el transport públic ha d’apropar les persones amb facilitat i sense gaire temps d’espera als ambulatoris, mercats, escoles, centres de lleure …. i afavorir que els vianants caminin pels nostres carrers amb seguretat i sense obstacles.
  • l’escassetat de punts de trobada. Adequar i incrementar el mobiliari urbà, sobretot els bancs per seure, en diferents zones de Ripollet per facilitar que la ciutadania amb mobilitat reduïda, siguin persones grans o petites, tinguin accés a tocar de casa seva d’espais amigables per relacionar-se.

Junts per Ripollet ens comprometem a treballar per millorar la mobilitat al poble i
perquè tothom pugui gaudir d’una bona qualitat de vida.

Article publicat en el número 1.212 de la Revista de Ripollet (9/2/2023)

Entrada similar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.