Portada de la ciutat de les dames
|

La ciutat i les dones

El 8 de març s’ha convertit en un símbol per a les dones dels cinc continents. La celebració no es basa en un únic fet ni tampoc ha tingut sempre el mateix sentit. La història canvia, és dinàmica, i el sentit dels símbols i significats també.

Junts per Ripollet volem ser participants d’aquest 8 de març amb unes reflexions a l’entorn de les ciutats i l’espai urbà, una temàtica que en aquests moments és molt important atès que estem acostant-nos a unes eleccions municipals. Des de Junts treballem molt a fons per fer propostes que ajudin a redefinir i millorar l’organització i la planificació de Ripollet, tenint en compte les necessitats i demandes tant de les dones com dels homes.

Al segle XV va aparèixer el primer llibre que parla d’aquesta temàtica, La ciutat de les Dames de Christine de Pizan. Aquest text ha sigut i és bàsic per als estudis de gènere, d’importància cabdal en la història de les dones. És considerat un tractat del feminisme europeu a l’època, i potser l’obra més representativa del primer període de la “querella de les dones”, una pràctica política que va néixer a Europa en les darreres dècades del segle XIV i que perdurà fins a la Revolució francesa.

La ciutat de les dames és una recreació utòpica d’un espai exclusivament de dones. Christine de Pisan gosa desmuntar els arguments dels homes. Ho fa amb arguments moderns: convençuda que les dones tenen la mateixa intel·ligència que els homes, que poden aprendre qualsevol ciència, que rebutgen la violència sexual i la violència domèstica, i que els excessos del poder civil i eclesiàstic —dels homes— s’ha de criticar perquè destrossen les societats. L’autora va trencar amb tot el que estava establert fins aquell moment. Va fer una defensa contundent de la igualtat de gènere i va demostrar tenir coratge, capacitat, dialèctica i, sobretot, les idees molt clares. És la primera a proclamar, en veu ben alta, que no és no amb un discurs feminista per enfrontar-se als discursos misògins imperants.

Vosaltres que esteu mortes, vosaltres que viviu encara i vosaltres que vindreu en l’esdevenidor, alegreu-vos totes i sigueu felices”.

Christine de Pizan, llibre La ciutat de les dames

Al segle XXI, amb el suport de la Unió Europea va aparèixer el Manual de recomanacions sobre les dones i la ciutat. Aquest manual de recomanacions és una primera reflexió sobre els espais de l’hàbitat i les configuracions urbanes feta a través de la mirada de les persones que viuen i experimenten amb més intensitat la ciutat: les dones.

La ciutat amb la perspectiva de les dones, posa el focus d’atenció en el coneixement dels processos de vida dels diferents col·lectius, les dones i els homes, tenint en compte totes i cada una de les seves singularitats. Planteja noves estratègies en relació el disseny i la planificació dels entorns urbans, especialment la mobilitat, la seguretat, l’organització

dels serveis a les persones, l’organització del treball, l’organització dels temps i els horaris. Vol avançar cap a un nou concepte de ciutat que permeti donar suport, a tots els nivells, a les necessitats dels temps de vida de les persones, de la vida laboral, de la vida quotidiana i del temps de lleure, tenint a la vegada un gran respecte pels ecosistemes i el desenvolupament sostenible.

A partir d’aquests criteris, Junts per Ripollet estem avançant en la definició del nostre programa electoral que tingui en compte els drets i les necessitats de totes les persones i que la ciutadania se senti orgullosa de viure a Ripollet.

portada de las mujeres y la ciudad
Portada de Las mujeres y la ciudad

Entrada similar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.