|

Cap a un nou model energètic (i sobre els talls de llum a Ripollet)

Els darrers dies s’han produït talls de llum en diverses zones de Ripollet. L’Ajuntament ha respost a les queixes de la ciutadania dient que el consistori “ha exigit reiteradament a Endesa, com a companyia responsable de la infraestructura elèctrica, la renovació de les línies o les millores necessàries per tal d’evitar aquests talls”, alhora que ha denunciat “la manca d’informació que la companyia dóna a l’Ajuntament, tant pel que fa les causes dels talls com per a les seves solucions”.

Cal tenint en compte que l’Ajuntament és el principal client de la companyia amb capacitat negociadora, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya. Junts per Ripollet reclamem a Endesa i a l’Ajuntament que s’esbrinin les causes dels talls de llum el més ràpidament possible i s’hi posin solucions (recordem que els talls de llum poden tenir causes diverses, com ara deficiències de la infraestructura, sabotatges o ús indegut de la xarxa).

A nivell general, hem de tenir en compte que actualment Catalunya no té pràcticament fonts pròpies de recursos energètics bàsics. Més del 95 del consum energètic bàsic català és generat fora del país a través d’empreses com Endesa, que forma part de l’IBEX 35 i que té la seu a Madrid. Davant d’aquesta situació tenim un objectiu molt clar: disminuir l’elevada dependència energètica externa i reduir-ne la despesa econòmica que comporta i que la gestió tècnica, econòmica i informativa depengui del Govern de la Generalitat i dels Ajuntaments.

Cal que Catalunya pugui avançar cap a un model energètic propi, ajustat a les necessitats i possibilitats del país. Un nou model que li permeti aconseguir millores en eficàcia i estalvi, legislar sobre els instruments jurídics i administratius per equilibrar el mercat i millorar la gestió tècnica en el entorn més proper i col·laborar en reduir les causes del canvi climàtic a partir de la potenciació d’energies renovables, preferentment al mateix lloc de producció, i prendre decisions més favorables vers la ciutadania.

Aquest nou model ha de permetre que els Ajuntaments, com a àmbit administratiu més proper a la ciutadania, tingui plena capacitat i autoritat negociadora davant de les companyies energètiques per aconseguir que qualsevol treball de millora o nous endolls del cablejat tingui en compte el compliment de les normatives de mobilitat i de seguretat a les voreres i als carrers, i es faciliti concreta i clara informació al veïnatge.

L’Ajuntament també té la potestat de concedir llicències d’obres. En aquest sentit i tenint en compte el creixement de l’habitatge a Ripollet, la transformació d’habitatges antics en blocs de pisos i l’increment de consum d’energia per part de la ciutadania,  és evidents la necessitat de construir més transformadors i millorar el cablejat. L’Ajuntament pot i ha de negociar millores en aquestes xarxes. Amb l’ajuda tècnica i el suport del Departament corresponent de la Generalitat caldria plantejar-se un pla de soterrament del cablejat.

A JuntsxRipollet tenim clar que la política energètica és un àmbit clau en el plantejament econòmic i polític del país, tant a nivell de gestió del Govern de la Generalitat com dels Governs Municipals.

Entrada similar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.